orosz szótár

 Szógyakorlás
A fenti képre kattintva letöltheted a szógyakorló programot és bármikor futtathatod a saját gépeden. Mindössze JAVA futtatási környezetre van szükséged.

A program használata:

A fenti képen, a kék terület alján lévő szövegmezőbe gépeld be a szavaidat, amelyeket gyakorolni szeretnél. Legkényelmesebb, ha készítesz saját szótárfájlokat és azokban szerkeszted, majd bemásolod ide (CTRL+C, CTRL+V) a szószedeteidet. Ez a program nem tárolja a szavaidat, amint kikapcsolod elvesznek!
Példa tartalom amivel kipróbálhatod a programot:

@Orosz, @Magyar
общественный транспорт = tömegközlekedés
случайно = véletlenül
перевозка = szállítás
пробка = dugó, forgalmi dugó
заказывать, заказать = megrendel, foglal

Néhány kifejezés a ключ 2 könyvből

 Probléma esetén ezen az email címen tudsz segítséget kérni: orosz.szotar@gmail.com

Miután a szavaid a szövegmezőben vannak nyomd meg a "Szavak betöltése/Load Words" gombot. A program beolvassa a szavaidat és már indul is a gyakorlás, várja az első megjelenített szóra a másik nyelven megadott jelentést. Miután begépelted a választ, nyomd meg a billentyűzeted "Enter" gombját vagy a képernyőn lévő "Ellenőrzés/Check" gombot.
Válaszod értékelése megjelenik az üzenetsorban: "Correct/helyes válasz" vagy "Incorrect/helytelen" és mögötte a helyes válasz.

Amint a szavak betöltődnek a megadott szószedet eltűnik, a program felgörgeti a szövegmezőben, hogy ne zavarjon a gyakorlás során.
A kérdések véletlenszerűen jönnek. Gyakorlás során is bármikor úgy dönthetsz, hogy a másik nyelven beírt jelentést szeretnéd látni, ezt úgy érheted el, hogy átállítod a jobb felső sarokban lévő jelölőnényzetet.
Amennyiben több mint egy jelentést adtál meg, lehetőség van arra, hogy a megadott választ csak akkor fogadja el a program, ha minden jelentést helyesen beírtál. Ehhez a nehézséget kell állítanod a "Difficulty" gombokkal. Ha 1 van beállítva akkor elfogad 1 helyes jelentést is, ha 3 akkor az összes megadott jelentést tudnod kell. Maximum 3-at lehet megadni.
A választ a szövegmezők bármelyikébe begépelheted, nem kell tartani a beírt sorrendet.
Miután minden kérdésre sikeresen válaszoltál az "Új játék/New Game" gomb segítségével újrakezdheted ugyanezen szavak gyakorlását.

A begépelt/bemásolt tartalomra vonatkozó szabályok:
 • Nem csak orosz és magyar nyelvek gyakorlására alkalmas a program, a gyakorolt nyelvek neve megadható a következő formátumban a szöveg bármely sorában: @lang1, @lang2 - amennyiben nincs megadva, az alapbeállítás 'language1' és 'language2' marad megjelenítve
 • Legalább 1-1 szót meg kell adni mindkét nyelven, a különböző nyelveken megadott jelentést egyenlőségjellel '=' elválasztva
 • Az egyes nyelveken megadott jelentésekből maximum hármat írhatsz be vesszővel ',' elválasztva
 • Megjegyzéseket is írhatsz a szövegbe ha a következőképpen kezded a sort: '#' vagy '//', ilyenkor az egész sor kimarad az értelmezésből
 • Ha hibát talál a program a bemásolt szószedetben hibaüzenettel jelzi, pl: "Bad format in line 2" - hiba a 2. sorban. Ilyenkor javítsd ki a jelzett sort és töltsd be újra a szószedeted a "Load Words" gomb megnyomásával.
Ha nincs cirill billentyűzeted használd az operációs rendszered virtuális billenytűzetét.
Windows operációs rendszereken így találod meg:
 1. Minden program / All Programs
 2. Kellékek / Accessories
 3. Könnyű kezelés / Ease of Access
 4. Képernyő billentyűzet / On-Screen Keyboard
Add hozzá az orosz nyelvet a billenytűzetkiosztásaidhoz az alábbi módon (Win 7):
 1. Vezérlőpult
 2. Óra, nyelv és terület
 3. Terület és nyelv
 4. Billentyűzetek és nyelvek
 5. Billentyűzetváltás
 6. Hozzáadás
 7. orosz (Oroszország)
Képes ismertető:  Add keyboard languages to XP, Vista, and Windows 7
eXTReMe Tracker